• Compleet aanbod
  • Slimme oplossingen
  • Snel geleverd

Voordelen FFP2 mondkapjes

FFP2 mondkapjes en het verschil met andere mondkapjes

FFP2 mondkapjes nemen aan populariteit toe. Medewerkers, bezoekers en patiënten in ziekenhuizen moeten ze steeds vaker dragen en in Duitsland zijn deze mondkapjes ondertussen verplicht in winkels en in het openbaar vervoer. Maar wat houdt een FFP2 mondkapje precies in en wat is het verschil met andere mondkapjes?

We leggen het uit in dit artikel.

FFP: Filtering Face Piece

De afkorting FFP staat voor Filtering Face Piece. Dit betekent dat FFP mondmaskers gemaakt zijn om tegen gevaarlijke stoffen te beschermen. Om het FFP keurmerk te krijgen moeten ze bovendien voldoen aan een Europese norm. Binnen de FFP mondmaskers zijn drie soorten te onderscheiden:

FFP2 mondkapjes

FFP1 mondmaskers

De laagste gradatie en daardoor het masker dat het minste filtert. Deze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden tijdens het klussen, maar houden geen fijnere deeltjes zoals virussen of bacteriën tegen.

FFP2 mondmaskers

FFP2 mondmaskers houden minimaal 94% van de zogeheten aerosolen tegen, waardoor ze ook een goede bescherming bieden tegen virusdeeltjes, zoals die van het coronavirus, of bacteriën.

FFP3 mondmaskers

Deze mondmaskers filteren het allerbeste en houden minimaal 99% van de aerosolen tegen. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt om asbestdeeltjes tegen te houden.

FFP2 mondkapjes

Het verschil tussen FFP en chirurgische mondkapjes

Nu hoor je de benaming ‘chirurgische mondkapjes’ natuurlijk ook vaak vallen. Wat is nu precies het verschil tussen de FFP2 mondkapjes en de chirurgische variant? De chirurgische maskers zijn te herkennen aan de blauw met witte kleur en bestaan uit drie typen (I, II en IIR). In Nederland worden deze vooral gebruikt door zorgverleners, maar in Frankrijk worden ze door het hele land geadviseerd. De chirurgische mondkapjes sluiten echter minder strak aan op het gezicht dan de FFP mondkapjes en dat zorgt ervoor dat ze minder effectief zijn. Ze zorgen sowieso voor een veel betere bescherming dan de stoffen mondkapjes, die hierdoor in steeds meer ziekenhuizen in België verboden zijn.

Zo weet je in ieder geval iets meer over de bescherming van de verschillende soorten mondkapjes.

Wat voor mondkapje je ook draagt, zorg er in ieder geval voor dat je deze op tijd vervangt of wast in het geval van een stoffen mondkapje.

De FFP2 mondmaskers zijn nu hier te koop.