• Compleet aanbod
  • Slimme oplossingen
  • Snel geleverd

Mondkapjes verplicht? Houd hier rekening mee

Vanaf 1 december geldt de mondkapjesplicht minimaal drie maanden. Waar moet je rekening mee houden wanneer mondkapjes verplicht zijn? In dit artikel geven we meer informatie.

Waar zullen mondkapjes verplicht zijn?

Mondkapjes zijn verplicht op openbare plekken zoals winkels, stations, musea, gemeentehuizen, vliegvelden, dierentuinen, pretparken, parkeergarages, benzinestations en dergelijke. De mondkapjesplicht geldt ook voor aan theaters, bioscopen , concertzalen en het onderwijs (uitgezonderd basisonderwijs en bepaalde vormen van praktijkonderwijs).  Je mag je mondkapje dan afzetten zodra je zit. De horeca zal de komende tijd gesloten zijn, maar zodra ze open zijn geldt dit hier ook.

Ook voor contactberoepen (kapper, schoonheidsspecialist, fysiotherapeut, tandarts, rijinstructeurs etc.) zijn mondkapjes verplicht: voor zowel de dienstverlener als de klant. De plicht blijft voorlopig ook gelden in het openbaar vervoer zoals de bus, tram en de trein. Draag je geen mondkapje? Dan riskeer je een boete van 95 euro.

Kerken, moskeeën en andere religieuze gebouwen hebben een uitzondering, het kabinet ziet dit als besloten ruimtes, net zoals kantoren, fabrieken en verenigingsgebouwen. Voor kinderen tot en met 12 jaar, mensen die aan het sporten, acteren, muziek maken of interviews geven voor radio of televisie geldt de mondkapjesplicht niet. Evenals mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen.

Welke mondkapjes mag je dragen?

Het gaat om de niet-medische ofwel niet-chirurgische mondkapjes. Dit zijn alle mondkapjes die geen officiële aanduidingen hebben, uitgezonderd de mededeling dat ze bedoeld zijn voor civiel gebruik. Verder mag er geen CE-markering of medische claim of een tekst op de verpakking staan die verwijst naar een norm. De mondkapjesplicht is een aanvulling op de maatregelen zoals het wassen van je handen, het houden van 1,5 meter afstand en het hoesten in de elleboog. Meer informatie over het dragen van een mondkapje vind je hier.

Wegwerp mondkapjes of stoffen mondkapjes?

Je mag zelf bepalen of je wegwerp mondkapjes of stoffen mondkapjes draagt. Het voordeel van de wegwerp mondkapjes is dat je ze keer op keer kunt vervangen door een nieuwe en je ze dus niet hoeft te wassen. Ze bevatten vaak een metalen strip die je makkelijk om de neus kunt buigen. Daarnaast worden de wegwerp mondkapjes vaak prettiger en als minder benauwend ervaren.

De wegwerp mondkapjes zijn in grotere aantallen voor een kleine prijs online te bestellen zodat je er zeker voldoende op voorraad hebt.

mondkapje

Bestel hier

Naast de ‘standaard’ mondkapjes zijn er meerdere mondkapjes in allerlei kleuren en printjes voor mensen die extra willen opvallen. Let er wel op dat deze mondkapjes niet altijd een filter bevatten en geen persoonlijke beschermingsmiddelen zijn.

Mondkapje kopen

Bestel hier